Six Flags Entertainment за инвеститорите претставуваше ролеркостер возење. Меѓутоа, вчера тоа возење тргна на подобро откако компанијата објави подобри од очекуваните резултати во Q1. ?

Забавниот парк  ги надмина очекувањата. Компанијата забележаа подобра заработка од очекувањата. И покрај намалувањето на посетеноста за 5% во споредба со минатата година, вкупната потрошувачка на гости и приемот по глава на жител се зголемени во споредба со првиот квартал од 2022 година. ?

Просечната потрошувачка по глава на жител беше +7% годишно, поттикната од повисоките цени на билетите што ги зголеми приходите од посетата во парковите за 10% годишно. Посетеноста беше маргинално намалена на 1,6 милиони, предизвикана првенствено од тешките зимски временски услови во Калифорнија и Тексас. ⛈

За жал, компанијата мораше да пренесе дел од долгот по повисоки каматни стапки. На почетокот на мај, ја заврши приватната продажба од 800 милиони долари со 7,25% високи необезбедени записи кои доспеваат во 2031 година. Нето приходите и дел од нејзиното готовинско салдо отплатија приближно 94% од главницата на нејзините 4,875% високи необезбедени хартии од вредност кои доспеваат во 2024 година.

Додека компанијата тргнува во најпрометниот период од годината, директорите се оптимисти. Тие веруваат дека нивната нова стратегија и култура управувана од настани ќе помогнат да се поттикне присуството во забавните парковите. Сепак, визијата останува нејасна за инвеститорите, кои доживеале диви промени во акциите.  ?

Акциите на $SIX пораснаа за речиси 20%, но на годишно ниво остануваат во средината. ?