Изминатата недела и акциите и обврзниците го сменија трендот кон нагоре, бидејќи одлуката на Федералните резерви и економските податоци помогнаа да предизвикаат митинг на силно скратените акции. 📈

Да резимираме и да ве подготвиме за неделата што следи. 📝

Што се случуваше минатата недела?

 

🐂 Пазарот го затвори месец октомври, каде што покрај берзанските стоки повеќето класи на средства завршија негативно. Со тоа, биковите најдоа линија на поддршка на неколку пазари и го започнаа ноември со својата најдобра недела во неколку квартали. Намалениот раст на акциите  нагло се зголемија.

⏯️ Федералните резерви ги задржаа каматните стапки непроменети, при што претседателот Џером Пауел истакна дека ризиците од „правење премногу“ и „правење премалку“ стануваат се поурамнотежени. Податоците за работните места оваа недела покажаа континуирано заладување, но пазарот на трудот останува историски силен, поттикнувајќи ја економијата на САД.

📱 Apple беше последниот технолошки гигант што ги објави кварталните податици за заработка, победувајќи ги повеќето показатели според очекувањата, но покажувајќи четврти квартал по ред на пад на приходите на годишно ниво. Приходите од услугите на компанијата помогнаа да се надомести слабоста во пазарот во Кина, каде што резултатите беа рамни на годишно ниво. Во меѓувреме, финансискиот директор на производителот на чипови Qualcomm навести дека пазарот на паметни телефони и компјутери може да се приближи до дното.

🍋 Пазарот продолжува да се влошува поради закрепнувањето на Кина, при што контрастот на приходите на Yum Brands и Yum Brands Кина ги истакнува борбите на кинеската економијата.

🏘️ Акциите на недвижности беа погодени од тужба на Националната асоцијација на трговци со недвижности (NAR), што може на големо да го потресе пазарот на станбени недвижности.

📰 Неколку други акции се најдоа на насловните страници, вклучувајќи ги JetBlue, Chegg и Pinterest, ON Semiconductor, SoFi Technologies и DraftKings.

Еве ги цените за затворање:

S&P 500

4,358

+5.85%

Nasdaq

13,478

+6.61%

Russell 2000

1,761

+7.56%

Dow Jones

34,061

+5.07%