Ако цената на нафтата е над поранешното ниво на отпор од 2018 година, едно е сигурно, НЕ МОЖЕМЕ да бидеме кратки кај акциите од енергетскиот сектор.

ОПЕК + најавува изненадувачки намалувања на нафтата.

Во неделата, Саудиска Арабија и другите производители на нафта од ОПЕК + најавија дополнително намалување на производството на нафта од околу 1,16 милиони барели дневно. Веста доаѓа доаѓа еден ден пред виртуелниот состанок на министерскиот панел на ОПЕК +, во кој се вклучени Саудиска Арабија и Русија, и за кои се очекуваше да се придржуваат до 2 милиони барели дневно на намалувањата што веќе беа во сила до крајот на 2023 година.

Овој изненадувачки потег може да предизвика пораст на цените, додека САД го нарекоа овој потег непрепорачлив.

Во меѓувреме, графиконот на суровата нафта кажува сам за себе.