Кратка позадина

Во изминатите неколку години, порастот на алткоините не беше ништо помалку од метеорски. Видовме безброј криптовалути, од мали проекти без име до проекти од повеќе милиони и дури милијарди долари.

Најчесто, тоа беа проекти кои промовираа нови технологии, силни визии и модели на приходи кои би ги направиле традиционалните финансии љубоморни. Како резултат на тоа, ненадејното зголемување на вредноста привлече многу очи.

 

Иако ова привлече многу сериозни инвеститори, во текот на изминатите неколку години се појави поразигран сегмент во крипто светот, поттикнат од интернет културата и виралноста на социјалните медиуми –  Memecoins.

Што се Memecoins?

Мемекоините, како што сугерира и името, се криптовалути инспирирани од интернет мемиња, вирална содржина или општ хумор. Тие често имаат малку, скоро никаква основна корист или сериозен развој зад себе. Нивната вредност првенствено произлегува од заедницата и возбудата околу проектот.

Ова значи дека тие не даваат вистинска вредност и  мора да бидат придвижувани од FOMO (Страв од пропуштање) или други предаторски „понзи“ тактики. Ова има тенденција да биде придружено со ТЕШКО присуство на социјалните мрежи што избувнува нереални очекувања во обид да се привлече кон алчноста на инвеститорите кои не знаат ништо подобро (секогаш треба да бидете скептични за сè што гарантира фиксен принос)!

И покрај сето ова, неколку мемекоини станаа големи мејнстрим алткоини.

Dogecoin ($DOGE): Веројатно најпознатиот мемекоин, Dogecoin е создаден во 2013 година како пародија на Bitcoin. На монетата е прикажан ликот на кучето Шиба Ину од популарниот меме “Doge”. Неговата вредност вртоглаво порасна во 2021 година, делумно благодарение на поддршката на познатите личности и поддршката на онлајн заедницата.

Shiba Inu ($SHIB): Лансиран во 2020 година, Shiba Inu беше инспириран од Dogecoin и има слична маскота Shiba Inu. Проектот привлече внимание кога ко-основачот на Ethereum, Виталик Бутерин, доби голем дел од набавката на монетата и подоцна ја донираше во добротворни цели.

И покрај возбудливите приказни за милионери преку ноќ, мемекоините носат значителни ризици за инвеститорите. Еве некои од главните опасности поврзани со нив:

Нестабилност: Мемекоините се сметаат за многу волатилни, бидејќи нивната вредност честопати доживува екстремни флуктуации за кратко време. Ова делумно се должи на фактот дека нивната вредност обично е поттикната од возбудата на социјалните мрежи, која може брзо да се промени. Инвеститорите кои купуваат по висока цена можат брзо да се најдат во минус кога расположението ќе се смени.

Недостаток на употребна вредност: За разлика од воспоставените криптовалути како што се Bitcoin, Ethereum, Cosmos кои имаат јасни случаи на употреба и развојни планови, многу мемекоини немаат цврста основа или цел. Ова ги прави особено ранливи на пад на цените, бидејќи нивната вредност првенствено е поттикната од расположението и интересот на инвеститорите, кои можат да бидат непостојани.

Заситеност на пазарот: како што мемекоините продолжуваат да се размножуваат, пазарот станува сè позаситен, што го отежнува патот монетата да се истакне и да постигне постојан успех. Со толку многу достапни опции, сè поверојатно е дека огромното мнозинство на мемекоините на крајот ќе исчезнат во нејасност или целосно ќе пропаднат.

Измами: пејзажот на мемекоините е преполн со измами, каде што креаторите на проектот ја напуштаат монетата и со средствата на инвеститорите заминуваат набрзна. Со многу мемекоини кои се лансираат анонимно и без соодветни ревизии, може да биде предизвик да се одреди легитимноста на проектот.

Проблеми со ликвидноста: Сигурно сте ги слушнале приказните за милионерите направени со инвестирање во мемекоин – некој што инвестирал неколку долари во мемекоин без име, само за да се претвори во милиони долари неговата вредност со текот на времето. Но, тоа што не ви го кажуваат е дека иако овие инвеститори имаат милиони долари на хартија, тие се борат да ги продадат. Ова е поради проблемите со ликвидноста. Инвеститор може да го продаде само она што другите се подготвени да го купат.

Централизирана токеномика: Честопати сопствениците и раните инвеститори поседуваат значителен дел од понудата на проектот и ги расфрлаат откако мемекоинот ќе добие одреден интерес. На крајот на краиштата, не ги чини практично ништо бидејќи нема нова иновативна технологија…

Ова за жал се случи безброј пати во текот на изминатите неколку години. Проектите се појавуваат и добиваат големо медиумско внимание поради нивните неодамнешни движења на цените само за да пропаднат и да ги остават инвеститорите во прашина.