Очекувањата на пазарот за овонеделната одлука за каматната стапка на Федералните резерви значително се променија во текот на изминатиот месец. Со оглед на тоа што инфлацијата е сè уште над нејзината долгорочна цел, ќе треба да почекаме и да видиме дали неодамнешните превирања во банкарскиот сектор ќе влијаат на одлуката на ФЕД оваа среда. ?

 

Да видиме што се случуваше и да ве подготвиме за неделата што следи. ?

? Ова беше уште една волатилна недела кај сите класи на средства, со измешано затворање на акциите, пад на приносите на обврзниците, а суровата нафта ја имаше најлошата недела од почетокот на 2020 година.

? Проблемите на банкарскиот сектор продолжија и покрај многуте напори да се врати довербата на пазарот.  Федералната корпорација за осигурување на депозити (FDIC) ги осигура сите депозити во  Silicon Valley Bank. Проблемите на Credit Suisse продолжија, при што се вмеша и Швајцарската народна банка, а директорите викендов го поминаа истражувајќи стратешки опции. И единаесет големи банки се вклучија во поддршката на First Republic Bank со депонирање на 30 милијарди долари. Сепак, ова беа две нестабилни недели за банките во целиот сектор.

 

?️ Потрошувачките и производствените цени продолжија да се подобруваат, иако некои инпути поминаа подобро од другите. Кириите остануваат  да бидат голем дел од инфлацијата кај услужниот секотр, која останува покачена.

 

? По неколку квартали пропуштени очекувања, FedEx конечно ја спушти границата доволно за да ја надмине. Нејзините напори за намалување на трошоците и зголемувањето на цените помогнаа да се компензира падот на обемот на испорака, зголемувајќи го профитот во процесот. Со тоа, директорите ја понудија истата претпазлива перспектива што ја слушнавме од трговците на мало и многу други компании фокусирани на потрошувачите.

 

?️ Акционерите на AMC одобрија две корпоративни активности на нивното вонредно собрание оваа недела. Конверзијата на акциите APE во обични акции на AMC и обратна поделба 10:1 која ќе и овозможи на компанијата да дојде до дополнително финансирање. Сепак, овие ктивности ќе треба да почекаат најмалку до 27-ми април кога судијата ќе ја слушне колективната тужба од акционерите кои велат дека компанијата ги користела акциите на APE за да ги заобиколи нивните приговори за прибирање дополнителен капитал преку капитал.

 

Еве ги цените за затворање:

S&P 500 3,917 +1.43%
Nasdaq 11,631 +4.41%
Russell 2000 1,726 -2.64%
Dow Jones 31,862 -0.15%