Да резимираме и да ве подготвиме за неделата што следи. 📝

Што се случуваше?

Податоците за инфлацијата кои се подобри од очекуваното не можеа да ги поттикнат биковите, дозволувајќи им на мечките да ги намалат цените во инаку напорната недела. 👀

🔻 Главните индекси затворија измешано втора недела по ред, иако пазарните учесници почнуваат да се грижат дека само неколку акции ја задржуваат берзата.

🌡️ И индексот на потрошувачки цени (CPI) и индексот на цените на производителите (PPI) продолжуваат да се движат пониско, иако инфлацијата на основните услуги остануваат “sticky”. Во меѓувреме, ФЕД внимателно го следи растот на водечките показатели, како што се првичните тврдења за невработени, за да сигнализира дека пазарот на трудот навистина омекнува.

🏦 Довербата во регионалните банки останува слаба, а акциите како PacWest Bancorp сè уште се под притисок. Дополнително, останува загриженоста за глобална рецесија, со “Dr. Copper” кој потенцијално укажува на поголема болка пред нас.

👀 Сезоната на заработките останува во полн ек, а инвеститорите се фокусирани на маржите. Акциите на PayPal паднаа на најниско ниво во последните шест години, бидејќи инвеститорите се загрижени за тоа колку од неговиот вкупен раст доаѓа од деловни единици со пониска маржа. Во меѓувреме, повисоките трошоци за храна и помалата побарувачка ја притискаат Tyson Foods.

⚡ Неколку акции на електрични возила (EV) ја објавија заработката, при што Fisker падна, а Li Auto расте.

📰 Неколку други акции со големи имиња објавија резултати, вклучувајќи ги Upstart, Robinhood, Airsculpt Technologies, Dingdong Ltd., SMIC и многу други.

Еве ги цените за затворање:

S&P 500

4,124

-0.29%

Nasdaq

12,285

+0.41%

Russell 2000

1,741

-1.08%

Dow Jones

33,301

-1.11%