Што претставува надградбата на Taproot? Накратко, Taproot е ажурирање на софтверот на мрежата на Биткоин, (активиранa преку soft fork, а не преку hard fork). Со оваа надградба,  ќе се овозможи да се извршуваат и потврдуваат паметни договори на блокчејн мрежата на Биткоин. Ова значи дека апликациите како DeFi, NFT и многу повеќе ќе можат да работат на Биткоин мрежата. Но, има многу повеќe во надградбата што вклучува и зголемена приватност, пониски такси, поголема флексибилност и зајакнување на мрежата Lightning.

Ако започнеме со приватноста, надградбата Taproot ќе направи трансакциите со еден потпис и повеќе потписи да изгледаат исти на синџирот. Во основа, тоa значи дека  трансакциите со Биткоин со повеќе потписи повеќе нема да ги откриваат сите поединечни потписници на трансакцијата, туку ќе се генерира и користи нов единствен јавен клуч кој е во сопственост на сите потписници. Ова е значајна надградба за општата приватност на секоја институција која сака да ја користи мрежата без да дава премногу детали. Поради оваа нова шема на потпис, трансакциите сега ќе користат многу помалку податоци. Ова во превод значи пониски такси и побрзи трансакции. Сето ова е овозможено со ново воведената валидација на трансакцијата, преку потписот Schnorr. Фактот дека криптографските Schnorr потписи можат да ги направат тие трансакции со повеќе потписи поедноставени во една валидација е магија. Ова е делот од сложувалката што ќе ја подобри функционалноста на паметниот договор и способноста на мрежата на Биткоин да прифати нов сет на инструкции што може да го сменат однесувањето на мрежата. Иако потписите на Schnorr постојат со децении, креаторот на Биткоин првично не користел потписи на Schnorr бидејќи технологијата била заштитена со патент до 2018 година. Сега кога методот на криптографски потпис е фер игра, тој стана логичен додаток на мрежата. Сите овие надградби овозможуваат Lightning мрежата и решението за скалирање на Биткоин за побрзи трансакции да биде поефикасно поради помалите барања за податоци, додека ја задржува брзината и приспособливоста што Lightning мрежата ја донесе на Биткоинот.

Kакви се импликациите за Биткоин и неговата мрежа? Во суштина, Биткоинот ќе стане конкурентен со десетина паметни протоколи за договори што ги гледаме денес. Со додавање на способноста за паметни договори во мрежата, корисниците ќе можат да користат голем број децентрализирани апликации (dApps) кои првично беа пионери од Ethereum и оттогаш се раширени на различни „ETH Killer“ проекти како што се: Solana, Cardano, Polkadot, Avalanche итн. Прво и основно, ќе видиме воведување на децентрализирани финансии (DeFi) во мрежата на Биткоин. Многумина ќе тврдат дека ова не е голема иновација бидејќи Биткоинот не може да подобри речиси ниту еден од проблемите што ги имаат овие апликации со мрежата Ethereum, како што се брзината на трансакцијата и мрежните такси, но Биткоинот има неколку предности надвор од вообичаените проблеми со кои се соочуваат корисниците и програмерите на Ethereum.

За почеток, Биткоинот е убедливо најпрепознатливото и најдоверливото дигитално средство за општата јавност и институционалните инвеститори. Само ова може да донесе голем број корисници на DeFi кои можеби нема да бидат подготвени да се оддалечат од безбедноста на робусната мрежа на Битконот, особено за  институционалниот капитал кој многу често е пребирлив кога станува збор за распределбата на ресурсите. Овие институции најверојатно ќе ги гледаат паметните договори на Биткоин како „златен стандард“ и ќе почнат да експериментираат со апликациите под импликација дека тие се побезбедни за интеракција во однос на често експлоатираните dApps кои се изградени на Ethereum и неговите конкуренти. Понатаму, ова навлегување во DeFi од страна на институциите кои се едни од најголемите сопственици на  Биткоин значи дека снабдувањето со Биткоин ќе биде уште поограничено бидејќи циркулирачките токени се заклучени во паметни договори за ликвидност DEX и AMM, заеми, креирање на синтетички средства итн.

Ова води кон следната главна точка дека секоја апликација изградена на Ethereum и различните платформи Layer 1 најверојатно ќе видат конкуренти изградени на Биткоин мрежата. Ова значи дека ќе видиме децентрализирани менувачници, DeFi хабови за заеми и позајмување, фарми за ликвидност, Automated market makers (AMMs) итн. кои ќе бидат изградени за (или постоечки dApps прилагодени на) новата функционалност на паметниот договор на Биткоин.

Што значи оваа надградба за корисниците и инвеститорите?

Иако ова е малку шпекулација, има неколку постоечки проекти кои може да имаат индиректно корист од надградбата на Биткоин, бидејќи тие ги делат истите технолошки основи, иако предупредувањето овде е дека овие мрежи ќе треба да ги направат истите надградби независно. Проектите за кои станува збор би биле различните вилушки на Биткоин, имено Litecoin, Bitcoin Cash, Bitcoin SV, па дури и Doge.

Oваа иновација ќе донесе нов развој на Биткоин мрежата, бидејќи луѓето ќе побрзаат да изградат конкуренти на постоечките dApps на Етериум мрежата. Можеме да очекуваме да видиме многу решенија за скалирање на Биткоин како што е Polygon за Ethereum, BTC DeFi проекти како Aave, Maker и Compound, Биткоин платформи за NFT како OpenSea и голем број други подсектори кои постојат на Етериум мрежата.