Пензиски фонд

Погрижете се за својата пензија !

Структурата на пензискиот систем во нашата земја се темели врз три столба на осигурување и тоа: задолжително пензиско и инвалидско осигурување врз основа на генерациска солидарност (прв столб), задолжително капитално финансирано пензиско осигурување (втор столб) и доброволно капитално финансирано пензиско осигурување (трет столб). Самиот збор задолжително кажува дека работодавците задолжително уплаќаат придонес за пензиско и…

Прочитај повеќе

Пензиска заштеда за сигурна иднина !

Зошто штедењето во доброволен пензиски фонд е добар избор? Сите ние имаме различни желби и аспирации во текот на живот. За да ги постигнеме, потребна ни е финансиска поткрепа и соодветно на тоа инвестициона стратегија која ќе ги задоволи нашите потреби и можности. Пензиската заштеда е секако многу важен сегмент и неразделен дел од секоја…

Прочитај повеќе

Како да изберам пензиски фонд ?

Најпрво, треба да станете свесни за сопствените пари и да започнете да се грижите за својата финансиска иднина. Во спротивно, може да ја препуштите таа обврската на стручни лица кои за таа цел ќе ви наплатат провизија за извршената услуга и на крај тоа може да излезе како многу скапа одлука. Дека инвестирањето и управувањето…

Прочитај повеќе

Зошто е важна сметководствената единица !

Вашата идна пензија од Пензискиот фонд од Вториот и/или Третиот пензиски столб во голема мера зависи од вредноста на сметководствената единица. Доколку имаш уплата од 1.000 денари како придонес, по пресметка на влезна провизија од твоето Друштво (во моментот влезната провизија е 2,25%) ќе се добие нето уплата од 975 МКД. Нето уплатата се конвертира…

Прочитај повеќе

Зошто во професионални пензиски шеми ?

Луѓето се највредното богатство за секој бизнис или институција, но секогаш е прашање како да ги изнесат своите најдобри квалитети, како за себе така и за компанијата. Како добриот работодавач се грижи за своите вработени ? Не секогаш платата е единствениот начин преку кој можете да ги признаете и почитувате квалитетите на своите вработени. Зошто…

Прочитај повеќе

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend