Управување со ризикот

Што е ризик?

Ризикот е концепт од витално значење, но што всушност претставува тој? Академиците долго време го карактеризираат ризикот како еквивалент на нестабилноста. Моделот за цени на капиталот (CAPM) и теоријата за опции ја сметаат нестабилноста не само важна варијабла на пазарите, туку и како мерка за ризик. Овие идеи се делумно точни, но како што знае…

Прочитај повеќе

Управување со ризикот, зошто е важно?

Да се земе во предвид ризикот ја означува разликата помеѓу аматерите и професионалците. Кога зборуваме за инвестиции, секогаш се фокусираме на добитната страна зошто таа ни е попријатна за зборување. За жал, таа страна е само половина од равенката на портфолиото. Другата половина е ризикот, многу занемарен аспект на управување со инвестициското портфолио, сопствено или…

Прочитај повеќе

Закон на проценти

Релативна загуба од 20% може да се врати назад со релативна добивка од 20%, но за апсолутни 20% загуба потребно е 25% добивка за да се израмни позицијата на нула. Ова се нарекува закон на проценти. Кога инвестирате, се препорачува сите апсолутни загуби да се одржуваат на минимум. Или како што вели поговорката “Не можете…

Прочитај повеќе

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend