Да резимираме и да ве подготвиме за четиридневната недела што следи. ?

Што се случваше минатата недела?

Беше турбулентна недела на пазарите бидејќи се наближува крајниот рок за зголемување на  задолжувањето на владата на Соединетите Држави, но американските технолошки акции и странските пазари помогнаа главните берзански индекси да се тргуваат повисоко. ?

? Технолошките акции помогнаа да се поттикне пазарот до нови ценовни височини, поттикнати од возбудата на вештачката интелигенција (AI). Изгледите за заработката на Nvidia ги поттикнаа акциите и нејзините врсници до нови издигнувања, при што се приближува до пазарна капитализација од 1 трилион долари.

? Странските акции продолжија да покажуваат сила, со избивање на берзата во Грција. Кога ја спомнуваме Грција, треба да напоменеме дека светските бродски компании сигнализираат континуирано забавување на побарувачката и цените во услови на економска несигурност.

?️ Просечната цена на новите куќи продадени во САД се намали на годишно ниво за прв пат од април 2020 година. Ограничените постоечки залихи на домови и нивната ниската достапност продолжија да влијаат на побарувачката на станови.

?️ Трговците на мало од целиот спектар продолжуваат да сликаат претпазлива слика за американските потрошувачи, иако многумина очекуваат закрепнување во втората половина на годината.

? Многу технолошки акции ги објавија своите заработки минатата недела, вклучувајќи ги и Snowflake и Intuit. Кинеските технолошки гиганти покажаа мешани резултати.

Еве ги цените за затворање:

S&P 500

4,205

+0.32%

Nasdaq

12,976

+2.51%

Russell 2000

1,773

-0.04%

Dow Jones

33,093

-1.00%