Да резимираме и да ве подготвиме за неделата што следи. 📝

Што се случи?

💚 Акциите имаа мешана недела, каде технолошкиот Nasdaq предводеше, а стариот “old school” индекс Dow Jones Industrial Average заостануваше. Трговците продолжуваат да  ги следат графиконите додека берзата се приближува до точката на одлучување.

🛑 Владата на САД ја достигна границата на долгот во четвртокот, принудувајќи ја министерката за финансии Џенет Јелен да преземе „вонредни мерки“.

👎 Лошата вест за економијата може повторно да биде лоша вест и за пазарот. Послабите од очекуваното економски податоци предизвикаа дополнително намалување на приносите на обврзниците оваа недела.

🗺️ Годишниот состанок на Светскиот економски форум се одржа во Давос, при што светската елита разговараше за сите теми што би ги очекувале, вклучително и инфлацијата, војната на Русија во Украина, климатските промени и многу повеќе.

🏦 Заработката на банките продолжи да расте, при што Голдман потфрли, а Морган Стенли ги расчисти проценките. Во меѓувреме, неколку нетрадиционални банки како Ally Financial и SVB Financial Group имаа  подобри од очекуваните резултати и изгледи.

🎞️ Заработката на Нетфликс ја зголеми цената на акциите откако бројот на претплатниците на Нетфликс ги надмина проценките. Компанијата за стриминг, исто така, објави дека нејзиниот ко-извршен директор Рид Хестингс се повлекува од таа позиција и преминува на извршен директор.

 

Од оваа недела издвојуваме:

🔺 Извршните директори од крипто индустријата продолжуваат да „не успеваат нагоре“. Неколку поранешни директори на Genesis тврдат дека собрале милиони за крипто хеџ фонд. Веста доаѓа само неколку дена откако Genesis, која ја поседува Групацијата за дигитални валути на Бери Силберт, поднесе барање за заштита од банкрот. Фондот е претставен како „алфа мултистрат (делта неутрален)“, што значи дека е специјализиран за повеќестратешки, нискоризични инвестиции со висок поврат. Фондот ќе лансира и два други бета производи. Тоа само покажува дека вторите шанси оставаат работа за оние кои не успеале со големите планови.

❌ Друг VR производ се поврзува со неуспех. Вештачката интелигенција и виртуелната реалност остануваат главна тема во 2023 година, но инвестициите се слеваат во вселената. Сепак, некои компании се повлекуваат од просторот или барем преземаат пофокусиран пристап. Мајкрософт објави дека го затвара својот пионер за социјална VR, AltspaceVR на 10-ти март, бидејќи насочува повеќе ресурси кон својата платформа за мешана реалност Microsoft Mesh.

💽 AWS инвестира 35 милијарди долари во центрите за податоци во Вирџинија. Додека Амазон ги намалува трошоците во една област, тој продолжува да инвестира во својот бизнис со веб-услуги на Амазон. Гувернерот на Вирџинија оваа недела објави  дека AWS планира да инвестира 35 милијарди американски долари во нови центри за податоци во државата до 2040 година, што ја означува најголемата економска инвестиција во историјата на Комонвелт. Како дел од тоа, Амазон ќе добие стимулации од Програмата за поттикнување на Mega Data Center и грант до 140 милиони долари за подобрување на локацијата за развој на работна сила и други трошоци. Инвестицијата се очекува да отвори повеќе од 1.000 работни места.

Во прилог преглед на важните економски податоци за неделата што следи:

.