Да резимираме и да ве подготвиме за неделата што следи. ?

Што се случуваше?

Силата во технолошкиот сектор, меѓународните акции и регионалните банки помогнаа да се покачат индексите на американските берзи и покрај неизвесноста на плафонот на долгот. ?

? Nasdaq 100 достигна највисоки ценовни нивоа во последните 13 месеци, а берзанскиот индекс S&P 500 достигна највисоки нивоа во последните 8 месеци. На меѓународно ниво, индексите на јапонската берза достигнаа највисоки нивоа во последните 33 години, бидејќи акциите продолжуваат да се искачуваат на „ѕидот на грижите“.

⚠️ Трговците на мало продолжуваат да имаат претпазлива слика за американскиот потрошувач. Home Depot ја намали својата прогноза, а Target понуди мешана перспектива. Walmart успеа да ги победи и да ги зголеми своите насоки, поттикнати од силната побарувачка на намирници. Другите трговци на мало што пријавија заработки минатата недела ги вклучуваа Canada Goose, Foot Locker, The Container Store и Sea Ltd.

? Беше напорна недела за акциите од медиумите и просторот за забава, со вести кои влијаат на Microsoft, Activision, NeoGames, Vice Media, Verizon и многу повеќе. Двете популарни акции меѓу инвеститорите на мало, Rumble и FaZe не успеаја да импресионираат.

?️ Madison Square Garden Entertainment го објави својот прв сет на резултати како самостојна компанија, а акциите достигнаа нови височини.

? Голем број технолошки акции издадоа резултати оваа недела. Monday.com исто така имаше добра недела откако ги надмина проценките.

? Најголемиот светски производител на земјоделска опрема, Deere & Co., објави солидни резултати, но сепак падна бидејќи инвеститорите стравуваат дека неговите резултати не можат да се подобрат.

Еве ги цените за затворање:

S&P 500

4,192

+1.65%

Nasdaq

12,658

+3.04%

Russell 2000

1,774

+1.89%

Dow Jones

33,427

+0.38%