Неделен преглед на пазарот 19.09.2021

Послаб раст и повисока инфлација во втората половина на 2021 година отколку што беше претходно проектирано

• Изгледите за раст на реалниот БДП за 2021 година се ревидирани на 5,0%-5,5%од 6,5%-7,0%. Изгледите за CPI индексот се ревидирани до 3,5%-4,0% од 2,5%-3,0%.
• Варијантата на Делта, завршувањето на придобивките, ураганот Ида и претстојното исклучување на владата влијаат врз прогнозата за раст во 2H 2021 година.
• Недостигот на материјал и работна сила и побавните испораки ќе ја одржат инфлацијата на годината повисока отколку што претходно очекувавме.

Можеме ли да го издржиме намалувањето на монетарниот стимул?

• Намалувањето на глобалните набавки на средства е историски поврзано со континуирани, но помали добивки од капитал.
• Широкото затегнување на основните стапки од страна на светските централни банки, исто така, се поврзува со слабоста на економскиот пазар и на акционерскиот пазар.

Очекуваме пораст до крајот на годината

• Четвртиот квартал е најдобар, особено кај секуларните бикови.
• И покрај негативната септемвриска сезоност ширината се одржува, со подобрување на пазарите во развој.
• Набудување за континуирано поместување од risk-off to risk-on.

Дали инвеститорите на обврзници ги заборавија лекциите за инфлација?

• Нашиот најголем страв е дека долготрајните инфлаторни притисоци го нарушуваат самозадоволството во однос на инфлациските очекувања, што доведе до неочекуван политички одговор од ФЕД.
• Во два наврати во 1970 -тите, инвеститорите мислеа дека инфлацијата ќе биде минлива и дозволија инфлацијата да се искачи над приносите на обврзниците.
До 1980 -тите, инвеститорите имаа доволно и бараа повисока премија за ризик од инфлација, која траеше до неодамна.

Тежок удар на тешките метали

• Производителите на ураниум и цените на основниот метал се движат нагоре, паладиумот надолу (URA, DBB, PALL).
• Бразил, Австралија и Шпанија прават нови релативни најниски нивоа (EWZ, EWA, EWP).
• Приливи на производителите на ураниум, рударите на бакар, основни метали и паладиум бележат одливи (URNM, COPX, DBB, PALL).

Извор: Ned Davis Research

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend