Да резимираме и да се подготвиме за скратената недела што следи. ?

Што се случуваше минатата недела?

? Акциите имаа нестабилна недела и се затворија во близина на рамна линија, консолидација, додека крипто продолжи со силниот тренд нагоре. Во меѓувреме, обврзниците и суровините имаа тешка недела бидејќи пазарот продолжи да ги инкорпорира во цената очекувања за повисоки каматни стапки.

? Инфлацијата беше клучниот економски податок за измината недела, при што индексот на потрошувачки цени (CPI) и индексот на цените на производителите (PPI) се зголемија повеќе од очекуваното. Останатите економски податоци беа главно во согласност со тековните трендови.

? Администрацијата на Бајден го смени својот врвен економски совет, избирајќи ја потпретседателката на Федералните резерви, Лаел Браинард за нов директор на Националниот економски совет на Белата куќа (NEC).

? Заработката беше во центарот на вниманието и минатата недела, при што за заработките известуваа Roblox, Krispy Kreme, Analog Devices и многу други компании.

? Неколку акции од технолошкиот сектор позитивно ги изненадија инвеститорите, вклучувајќи ги Airbnb, Twilio, Datadog, DoorDash и Palantir.

? Медиумските бизниси, исто така, беа на насловните страници, при што Paramount Global не ги постигна проекциите за заработка, а AMC Networks ги надмина очекувањата за консензус.

Издвојуваме:

?  По неколкудневните гласини, американскиот партнер на глобалната берза за криптовалути Binance потврди дека трговската фирма управувана од извршниот директор на Binance, Changpeng Zhao, работела како маркет мејкер на пазарот на нејзината платформа. Глобалната берза Binance не е лиценцирана да работи во САД. Сепак, трансферите на Merit Peak сугерираат дека таа ги контролирала финансиите на Binance.US и покрај тоа што јавно кажа дека американскиот ентитет е „целосно независен“ и работи како негов „U.S. партнер“. Идентификуваните трансфери изнесуваат приближно 400 милиони долари и го ставија ова прашање на радарот на новинарите и другите засегнати страни.

? Кина поставува нови правила за да го оживее офшор котирањето на хартии од вредност. Организацијата за хартии од вредност на земјата минатата недела објави нови правила за регулирање на офшор котирањето, надевајќи се дека ќе ги оживее странските првични јавни понуди (IPO) од кинески фирми по регулаторното замрзнување наметнато во јули 2021 година. Пробните правила ќе стапат на сила на 31 март и се дизајнирани да ги водат компаниите кон правилен пристап до ликвиден капитал на пазарите. Правилата, исто така, вклучуваат насоки за котирање на американските пазари откако Пекинг и Вашингтон го решија долгогодишниот ревизорски спор во декември, намалувајќи го ризикот кинеските компании да бидат избришани од берзите во САД. Кинеските компании минатата година во САД собраа само 230 милиони долари, што е намалување од огромните 12,85 милијарди долари во 2021 година.