Неделен преглед на пазарот 17.10.2021

Потрошувалите продолжуваат да трошат и покрај повисоките цени

  • Продажбата на мало изненадува во нагорна линија. Но, падот на сентиметот кај потрошувачите создава негативен ризик за пораст на трошењата оваа празнична сезона.
  • Цените на увозот растат, додавајќи ги очекувањата за зголемена инфлација до крајот на годината.
  • Производствената активност на империјата е умерена, но перспективата зајакнува.
  • Деловните залихи се зголемуваат, но сепак не се во согласност со продажбата.

Русија, Русија, Русија

  • Од порастот на цената на природен гас и нафта имаат корист извозниците на суровини како Руската Федерација.
  • Индексот MSCI Russia е ефтин и има добар импулс – и двете треба да помогнат да се одржи тековниот пораст.
  • VanEck Russia ETF (RSX) се приближува до прекумерно купени вредности. Во комбинација со зголемените случаи на Ковид не става да бидеме претпазливи во блиска иднина.

Позиционирање за повторно отворање на трговијата 2.0

  • Надградба на секторите енергија и финансии до прекумерна тежина.
  • Намалување на секторот  здравствената заштита до недоволна тежина.
  • Намалувањето на случаи на Ковид, зголемувањето на стапките и цените на суровините и заострувањето на кривата на приносот ја поддржаа ротацијата назад кон секторите за циклична вредност.

Извор: Ned Davis Research

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend