Да резимираме и да ве подготвиме за неделата што следи. ?

Што се случи?

Силните заработки од технолошките компанииго неутрализираа зголемувањето на каматната стапката на ФЕД за 0,25 п.п. и тековната регионална банкарска криза, оставајќи ги главните индекси блиску до рамната линија. ?

 ? Apple ја обајви заработката и заврши со многу добро постигнување со посилна од очекуваната продажба на iPhone и откуп на акции и дивиденди од 90 милијарди долари. Тоа помогна да се неутрализира слободното паѓање на регионалните банки, при што пазарот беше фокусиран на $PACW, $WAL и $FHN, меѓу другите. Дополнително, JPMorgan Chase ја „спаси“ First Republic Bank да ја започне неделата.

? Федералните резерви испорачаа зголемување од 0,25 п.п., како што се очекуваше, тврдејќи дека е можна пауза на следниот состанок. Сепак, пазарот продолжува да ги вкалкулира потенцијалните намалувања на стапките уште во јули. Американскиот доларот се зголеми пред состанокот, но се затвори пониско во текот на неделата.

 ?‍? Пазарот на трудот продолжува постепено да омекнува, иако заостанатите показатели, како што се платите на луѓето вработени во производствените и градежни компании – Non – Farm payrolls NFP и стапката на невработеност, продолжуваат да ги надминуваат очекувањата на аналитичарите.

? Продавачот на Hindenburg Research го таргетираше $IEP на познатиот активист инвеститор Carl Icahn,  кој падна за 50% во текот на неделата.

? Неколку други познати акции објавија резултати оваа недела, вклучувајќи ги Estee Lauder, Zillow, Uber, ON Semiconductor, Funko Pop и многу други.

Еве ги цените за затворање:

S&P 500

4,136

-0.80%

Nasdaq

12,235

+0.10%

Russell 2000

1,760

-0.51%

Dow Jones

33,674

-1.24%