Крајот на месец февруари и почетокот на март пазарот успеа да ги задржи своите добивки на крајот на Q1. 📆

Ајде да видиме што се случи минатата недела и да ве подготвиме за следната недела. 📝

💚 Приносите на обврзниците конечно го паузираа нивниот пораст, додека акциите затворија во зелено во неделата што заврши, при што просечниот 200 дневен просек „го спаси случајот на биков тренд”.

🛍 Компаниите низ целиот спектар на малопродажба како Target, Lowe’s & Lumber Liquidators, Best Buy, Big Lots и Macy’s ги дадоа своите резултати. Сите тие продолжија да нудат претпазливи погледи за потрошувачите. Високата инфлација и економската неизвесност ги тера луѓето да трошат повеќе за потребните работи и помалку на дискреционите предмети.

🏘 Ова беше полесна недела на економски вести, но индексот S&P/Case-Shiller покажа дека националните цени на домовите се намалуваат за шести месец по ред во декември. Тие се зголемија за само 5,8% на годишно ниво, што е намалување од годишната добивка од 7,6%, што значи дека цените сега се намалени за 4,4% од нивниот врв во јуни.

🍿 Инвеститорите на AMC останаа да висат откако акциите на компанијата паднаа и покрај тоа што компанијата ја надмина  заработката во четвртиот квартал и ги победи очекувањата за приходи.

 ⚡ Исто така, беше  зафатена недела за акциите на електричните возила, со резултати од Fisker и Nio, Plug Power и Rably Horse.

📰 Имаше вести  и од LendingTree, Zoom, Salesforce, Funko Inc. и многу други компании.

₿ Големата крипто приказна оваа недела беше Silvergate Capital која падна над 50%. Крипто-фокусираната банка го одложи издавањето на својот годишен извештај и предизвика загриженост за нејзината способност да продолжи со работењето.