Корекција или промена на тренд?

Последните неколку денови почнав да слушам мислења за тоа дека цената на Биткоинот е падната многу и дека следува уште поголем пад.Тоа што го гледам кај дел од нашите инвеститори е токму таа несигурност и страв, која најчесто доведува до панично продавање и реална загуба на нивнатите сметки. Од друга страна, многумина чекаат цената да падне за да купат поефтино, но за жал не верувам дека ќе ги видиме повторно тие ценовни нивоа околу $30.000 каде дававме препораки и анализи за инвестирање .

Тоа што сакам сега да посочам е дека сеуште не е касно да инвестирате во Биткоинот. Според мене, ова е инвестиција на дол рок, и тоа што треба да направите, e да го купите и да заборавите на него во наредни 10 години. Доколку се колебатe околку цената има една стратегија која е успешна за сите оние кои немаат доволно познавање за финансиските пазари и не се спремни активно да тргуваат, се вика Dollar Cost Average. Оваа стратегија се применува така што на одреден интервал, да речеме секој месец или на секои три месеци купувате Биткоин или било која друга криптовалута која сакате да биде дел од вашето портфолио. Износот кој го инвестирате е фиксен, во зависност од вашите примања и можност да одвојувате парични средства. На овој начин, се ослободувате од стресот доколку цената на Биткоинот во даден момент почне да паѓа, бидејки на овој начин вие само докупувате повеќе со истите пари. Корекциите се нормани и укажуваат на здрав пазар, во спротивно ако цената само расте ќе се соочиме со финансиски меур на пазарот. На долг рок, со примена на оваа стратегија вашата инвестиција ќе расте.

Тоа што ги советувам сите што сакаат да започнат да инвестираат во крипто, мој совет е прво да започнат со мала инвестиција, за да се запознаат со пазарот и како тој функционира. Да научат и да знаат зошто сакаат да инвестираат во оваа револуционерна технологија која ќе ни го смени целиот начин на живеење.

Незнаењето е избор, но доколку се запознаете подобро како фунционира овој пазар, за неговите придобивки, волатилност, приноси кои може да се оставарите, како да го управувате ризикот, верувам дека ќе бидете многу посамоуверени и порешителни да бидете дел од оваа историја и да започнете да го менувате светот и вашата финансиска иднина кон подобро.

Во прилог, споделувам со Вас една моја анализа која може да ви помогне и да ве спреми каде правилно да ги поставите вашите налози за купување и на кои ценовни нивоа треба да внимавате.

https://www.samt-org.ch/resources/blog/Bitcoin-buy-the-dip

За авторотСнежана Поповска е дипломиран економист, прва во регионот сертифициран CMT (Овластен берзански техничар) од страна на CMT Association (Асоцијација на берзански техничари), CFTe (сертифициран финансов техничар) од страна на IFTA (Меѓународна федерација за техничка анализа), член на комисијата за стручно усовршување во рамки на АЦИ Македонија како и овластен инвестиционен советник од страна на KХВ на Македонија. Личност која освен своите стекнати меѓународни сертификати поседува долги години искуство токму во областа на финансиски пазари и меѓу банкарски односи.

Снежана има љубов кон техничката анализа и верува дека однесувањето и психолошките аспекти на трговијата и инвестирањето може да се управуваат со соодветно образование и систематско тргување.

Напомена: Текстот, графиконите и анализата презентирани од страната на авторот се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба.

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend