Како да тргувате Contract For Differences (CFDs)

Неодамна бев прашана дали кога тргувам користам левериџ и мојот одговор беше многу ретко, скоро никогаш. Колку и да изгледа примамливо и ви дава можност брзо да се “збогатите” со позајмен капитал, шанските се дека исто така многу брзо можете да се доведете во ситуација во која да го изгубите целиот капитал на вашата сметка за тргување. Ако сте почетници во тргувањето, Ве советувам да го прочитате овој одличен текст од мојот колега Patrick Pfister, кој со примери ги објаснува добрите страни но и и ризиците кои доаѓаат со тргувањето на Договори за разлика – CFD.

Договорите за разлика (CFD) се деривативни инструменти на пазарот кои се тргуваат со левериџ и им овозможуваат на трговците и инвеститорите можност да профитираат од движењето на цените без да ги поседуваат основните средства.

Тргувањето со CFD овозможува шпекулирање дали цената на средството ќе се движи нагоре или надолу – без да мора да се поседува средството. CFD се деривативен производ достапен за тргување со акции, девизни курсеви, индекси и берзански стоки, покривајќи ја долгата и кратката страна на инвестицијата.

https://www.samt-org.ch/resources/blog/how-to-trade-CFDs

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend