Вчера беше нестабилна сесија кај сите класи на средства,  додека пазарот се прилагодува на потенцијалната „нова нормала“ наведена од ФЕД. Плус, друга банка предупреди за нејзината состојба веднаш по берзанското ѕвоно, што го продолжи падот на акциите. Ако ја погледнете вчерашната мапа, вчера секој сектор затвори во црвено.

По објавата, сите очи сe свртеа кон прес-конференцијата на Пауел. ?

На класичен начин, Пауел повтори дека Банката на федерални резерви ќе продолжи со пристапот кој ќе зависи од податоците за одредувањето на следните чекори. Сепак, акциите паднаа кога Пауел рече дека Банката на федерални резерви е „подготвена да направи повеќе“ доколку е оправдано. Тој ја надополни вознемиреноста на пазарот велејќи: „…денес не беше донесена одлука за пауза“. ?

Што се однесува до загриженоста околу банкарскиот сектор, Пауел повтори дека банкарскиот систем останува „здрав и издржлив“ и покрај неодамнешните банкарски неуспеси.

Сепак, генерално, тој истакна дека стекнувањето на First Republic од страна на JPMorgan Chase било „исклучок“. Тој продолжи: „Мислам дека веројатно е добра политика што не сакаме најголемите банки да прават големи аквизиции“. Што се однесува до тоа дали ФЕД има „агенда“ за продолжување на консолидацијата на банките, Пауел рече дека гледа вредност во банкарскиот систем да има институции со различна големина фокусирани на различни цели. Значи не, ФЕД нема агенда за консолидација. ?

Што се однесува до трговците со обврзници, тие продолжуваат да веруваат дека ФЕД ќе мора да намали каматната стапка порано. Алатката CME Fed Watch, која користи фјучерси на Fed Fund за да ги идентификува очекувањата за движењето на каматната стапката на пазарот, се оценува со 82% шанса за пауза на состанокот во јуни. После тоа, се очекува првото намалување на каматната стапката да биде во септември, но можеби и веднаш во јули ако работите станат навистина груби. ?

Како и обично, ќе треба да почекаме и да видиме како се менуваат очекувањата на пазарот (и на ФЕД) како што доаѓаат повеќе податоци.