Во кои акции да инвестираме во услови на растечки каматни стапки

Mногу од инвеститорите не ги претставуваат најголемите финансиски институции во светот, што значи дека и не мора задолжително да бидат вклучени во пазарот на  обврзници. Па така се поставува прашањето: “Кои акции имаат тенденција да растат кога растат и каматните стапки?” https://kapital.mk/%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b2%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%b8-%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%b4%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d0%b2%d0%b5%d1%81/…

Прочитај повеќе

Погледнете под површината на ледениот брег

Да се биде свесен инвеститор значи да се препознаваат шемите на однесувањето кои може да влијаат на нашите инвестициски одлуки. Еден од начините како можеме да го намалиме влијанието на овие модели на пристрасност во однесувањето е да ги погледнеме графиконите. Тие претставуваат одлична алатка која ни помага да се фокусираме на доказите. Како инвеститори,…

Прочитај повеќе

Дали “Омикрон” влијае врз глобалниот раст?

Иако малку се знае за варијантата Омикрон, од искуството со минатите бранови на Ковид можеме да очекувамне да го забави глабалниот раст, но не и да го попречи. Лошата вест е дека може да го одложи нормализирањето на глобалните синџири на снабдување и на инфлацијата. Како реагираа берзите на вестта за новата варијанта на Омикрон?…

Прочитај повеќе

Како вашите пари да работат за Вас?

“Неспорен факт е дека сите сакаме повеќе пари! Тие ни го олеснуваат животот, ни овозможуваат поголем комфорт и поголема сигурност. Не е лесно да се заработат, но уште потешко е да се заштедат и правилно да се вложат, за потоа тие да пристигаат без да работиме за нив.” https://denar.mk/254657/ekonomija/kako-vasite-pari-da-rabotat-za-vas-a…

Прочитај повеќе

Корекција или промена на тренд?

Последните неколку денови почнав да слушам мислења за тоа дека цената на Биткоинот е падната многу и дека следува уште поголем пад.Тоа што го гледам кај дел од нашите инвеститори е токму таа несигурност и страв, која најчесто доведува до панично продавање и реална загуба на нивнатите сметки. Од друга страна, многумина чекаат цената да…

Прочитај повеќе

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend