Ова беше кратка, но полна со настани прва недела од годината. ?

Да резимираме и да ве подготвиме за неделата што следи. ?

Што се случи?

? Акциите имаа нестабилен почеток на годината, но завршија повисоко од нивниот тринеделен опсег.

? Овонеделниот извештај покажа значителни перформанси во однос на индексите.

? Податоците за вработеноста во декември ги поттикнаа потезите на пазарот оваа недела. Акциите и обврзниците се распродадоа првично по JOLTs, ADP и првичните/постојаните барања за невработеност, сите дојдоа посилно од очекуваното. Федералниот комитет за отворен пазар (FOMC), исто така, потврди дека нема да дојде до кратење во 2023 година. Платните списоци за вработените (nonfarm payrolls)  во петокот исто така беа подобри од очекуваното, но растот на платите забави, што предизвика пораст.

?️ Трговците на мало беа во вестите, а Bed Bath & Beyond и Party City предупредуваа за иден банкрот.

? Инвеститорите на Blackstone имаа измешани чувства за нејзиниот договор за обезбедување инвестиција од 4 милијарди долари во својот фонд BREIT од Универзитетот во Калифорнија.

? Кинеските берзи го продолжија своето рели, со неколку имиња како $HKD и $MEGL кои повторно се појавија на радарот.

? Пазарот и понатаму е загрижен за славниот Apple, кој неодамна падна под пазарната капитализација од 2 трилиони долари. Тесла, заедно со нејзиниот контроверзен извршен директор Илон Маск, исто така останува во вестите.

Еве ги цените на затворање:

S&P 500 3,895 +1.45%
Nasdaq 10,569 +0.98%
Russell 2000 1,793 +1.79%
Dow Jones 33,631 +1.46%