Да резимираме и да ве подготвиме за неделата што следи. ?

Што се случи?

Името на играта е заработката, бидејќи инвеститорите се фокусираат на индивидуалните перформанси на компаниите. Во меѓувреме, главните берзански индекси продолжуваат да немаат насока. ?

? Поширокиот пазар останува питом, при што индексот на нестабилност (VIX) продолжува да се движи надоле и се топи  во последните 15 месеци.

? Комерцијалните банки и другите финансиски институции со големи депозитни бази продолжуваат да имаат корист од повисоките  приходи од камати. Во меѓувреме, загриженоста за економијата и зголемените загуби од заемите ја задржаа загриженоста на American Express за раст и покрај нејзините известувања за рекордни квартални приходи.

? Акциите на Tesla беа тешко погодени откако заработката на компанијата ги натера инвеститорите да се сомневаат во здравјето на долгорочната маржа и целокупната побарувачка. Сепак, на сметка на маржите, компаниите за широка потрошувачка како Procter & Gamble се зголемија поради нивната способност полесно да ги префрлат инфлаторните трошоци.

? Растот на приходите на Netflix останува клучен проблем за инвеститорите бидејќи стриминг гигантот го одложи објавувањето на својата акција за спречување на споделување лозинки и други иницијативи.

? Дебатата за трендот на вештачката интелигенција (AI) продолжува, при што некои ја доведуваат во прашање зрелоста на џиновските модели со вештачка интелигенција, а други сугерираат дека индустријата напреднала.

? Другите индустриски лидери кои известуваа  недела што помина  беа казина, продавачи на чипови, градежници и “walking dead”  акции.

Еве ги цените за затворање:

S&P 500 4,134 -0.10%
Nasdaq 12,072 -0.42%
Russell 2000 1,792 +0.58%
Dow Jones 33,809 -0.23%