Да резимираме и да ве подготвиме за неделата што следи. ?

Заработките од големите компании од технолошкиот сектор и веројатната добивка на First Republic Bank ги поттикнаа перформансите изминатата недела. ?

Што се случи?

? Големите технолошки компании помогнаа да се поттикне поширокиот пазар бидејќи Microsoft и Google забележаа јачина од cloud услугите, приходите на Meta се забрзаа, а Amazon даде посилни резултати од очекуваните.

? First Republic Bank продолжи да паѓа цела недела, при што извори во петокот сугерираа дека Федералната корпорација за осигурување на депозити на САД (FDIC) се подготвува да ја стави под контрола „неизбежно“.

? Клучна тема што се појавува оваа сезона на заработките се повисоките цени и помалиот обем низ индустриите. Во меѓувреме, од дискрециониот сектор, во туристичката индустрија се нервозно оптимисти за задржување на трошењето од страна на граѓаните  во сегашната средина.

? Bed Bath & Beyond падна на ново најниско ниво на сите времиња откако поднесе барање за стечај во Поглавје 11 и доби известување за отпишување од Nasdaq.

? Медиумските акции се раздвижија откако Такер Карлсон од Fox, Дон Лемон од CNN и други клучни вработени си заминаа од неколку големи брендови.

? Други вести од неделата што помина вклучуваа: LVMH собори уште еден европски рекорд, акциите на соларната енергија паѓаат поради загриженоста на побарувачката, Samsung прогнозираше закрепнување во втората половина, Spotify освои 500 милиони корисници и измината недела, а $TOP беше акцијата меѓу шпекулантите.

Еве ги цените за затворање:

S&P 500

4,169

+0.87%

Nasdaq

12,227

+1.28%

Russell 2000

1,769

-1.26%

Dow Jones

34,098

+0.86%