Изминатата недела владееше оптимизмот, при што ризичните средства го продолжуваат своето нагорно искачување. Или можеби ова беше само возбуда за тридневниот викенд. Во секој случај, ни се допадна. 👍

Да резимираме и да ве подготвиме за скратената недела што следи. 📝

Што се случи?

💚 Акциите и другите ризични средства го продолжија својот раст мината недела поради оптимизмот дека инфлацијата го достигна својот врв и дека на крајот ФЕД можеби ќе престане со политиката на зголемување на каматни стапки.

🤩 Овонеделниот извештај покажа значителни перформанси во однос на индексите.

😬 Централните банки се мачеа во 2022 година, при што Швајцарската национална банка ја забележа најголемата загуба во последните 116 години. Во меѓувреме, изгледите на Светска банка за економијата продолжуваат да омекнуваат. Банките ја започнаа сезоната на заработка со слични грижи, зголемувајќи ги своите резерви за кредитни загуби.

🛍️ Акциите од малопродажниот сектор од високиот до нискиот крај на спектар на приходи се мачеа да испорачаат во четвртиот квартал.

🗑️ “Dash to trash”  продолжи, при што многу бизниси во проблеми забележаа нагло зголемување на нивните акции.

🏘️ Забавувањето на пазарот на домување конечно може да влијае на градежниците, бидејќи KB Home забележа 68% намалување во четвртиот квартал.

🎯 Дизни сега е мета на активистот инвеститор Нелсон Пелц, кој верува дека „најсреќното место на земјата“ го изгубил својот пат.

🤪 И во вестите кои изгледаат премногу луди за да бидат вистинити, Сем Бенкмен-Фрид создаде билтен за Substack за да продолжи да ја раскажува својата страна од приказната.

Еве ги цените за затворање:

S&P 500              3,999              +2.67%

Nasdaq                 11,079          +4.82%

Russell 2000       1,887             +5.26%

Dow Jones           34,303            +2.00%

Оваа недела ќе биде кратка, но напорна недела на економски податоци, со цените на производителите во среда и многу планирани говори на членовите на ФЕД. Проверете ја комплетната листа на економски податоци за оваа недела.