Неделен преглед на пазарот 05.09.2021

Дали треба да се грижиме за инфлацијата во еврозоната?

 • Инфлацијата во еврозоната порасна повеќе од очекуваното. Но, сеуште не постои простор за загриженост
 • Инфлација предводена од понудата и побарувачката значи дека цените ќе останат покачени уште неколку месеци. Еврозоната не е САД, што покажува дека ЕЦБ најверојатно ќе остане поприспособлива.

Месечно ажурирање на секторот – септември 2021 година

 • S&P 500 оствари 2,9% и постави 12 рекордни највисоки вредности во август.
 • Акциите на FANMAG беа одговорни за речиси половина од приносите на S&P 500 во текот на месецот.
 • Енергетскиот сектор заврши како сектор со најлоши перформанси втор месец по ред.

Глобални перспективи на пазарниот сентимент

 • Со менување на расположението, очекувајте продолжен раст на глобалните акции, надминувајќи ги обврзниците.
 • Релативниот позитивен сентимент и влевањето во акции и обврзници укажуваат на потенцијал за надминување на перформарнсите кај акциите.
 • Екстремните нивоа а сентимент на златото и американскиот долар ги поддржуваат изгледите за зајакнување на златото и слабеење на доларот, со оптимизам за другите валути.

Дали е толку добро како што изгледа?

 • Нефинансиските профитни маржи за добивка по оданочување се зголемија на рекордно ниво во вториот квартал.
 • Повратот на приходите, надолу ревидираните трошоци за работна сила и падот на неработните трошоци, придонесоа за овој потег.
 • Заработката треба да продолжи да расте, создавајќи поволна позадина за кредити и акции.

Извор: Ned Davis Research

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend