Нов ден, нова недела, но истата стара игра.

Да резимираме и да ве подготвиме за неделата што следи.

Што се случуваше на пазарот минатата недела ?

? Тоа беше оптимистичка недела за акциите по договорот за плафонот на долгот на САД и силните податоци за пазарот на трудот. 

 Оптимизмот продолжи минатата недела, при што S&P 500 постигна нови највисоки нивоа од досегашната година по силните податоци на пазарот на трудот.

 

?Nvidia се приклучи на клубот од 1.000 милијарди долари пазарна капитализацоја додека возбудата за вештачката интелигенција (AI) продолжува. Во меѓувреме, ги сумиравме извештаите за заработките на технолошките компании . И двете компании Hewlett-Packard објавија разочарувачки резултати.

 

?️Повеќето компании остануваат внимателни оптимисти за состојбата на американскиот потрошувач. Dollar General го вклучи алармот за потрошувачите со ниски приходи, додека базата на клиенти со високи приходи на Lululemon продолжува да купува. Компаниите за напредни автоделови, Nordstrom и PVH и U-Haul, сите пријавија извештаи за остварени заработки минатата недела.

 

? Акциите на Телеком го продолжија својот пад поради извештаите дека Амазон сака да влезе во просторот нудејќи им на членовите на Prime бесплатни или попусти безжични планови.

 

Еве ги цените за затворање:

S&P 500

4,282

+1.83%

Nasdaq

13,241

+2.04%

Russell 2000

1,831

+3.27%

Dow Jones

33,763

+2.02%