The Chartered Financial Analyst (CFA)

Програмата за овластен финансиски аналитичар (CFA) е постдипломски професионална квалификација, понудена на меѓународно ниво од американскиот институт CFA (порано Здружението за управување со инвестиции и истражување, или AIMR) за инвестиции и финансиски професионалци. Има највисоко меѓународно законско и регулаторно ниво на признавање на квалификациите поврзани со финансии. Програмата опфаќа значително широк спектар на теми кои се однесуваат на напредна анализа на инвестициите и со тоа – безбедносна анализа, статистика, теорија на веројатност, фиксен приход, деривати, економија, финансиска анализа, корпоративно финансирање, алтернативни инвестиции и управување со портфолио – и обезбедува генерално знаење за други области на финансиите.

За да бидат квалификувани за назначување на CFA, кандидатите:

  • Мора да поминат три ригорозни, шест часовни испити во текот на неколку години.
  • Мора да имаат 48 месеци „прифатливо професионално работно искуство“. Иако институтот CFA дозволува прилично широка интерпретација овде, искуството обично мора да биде од областа на финансиите.
  • Мора да се придружат на CFA Институтот со прифаќање на етичкиот кодекс на CFA институтот и стандардите на професионално однесување.

За полагање на испитите и повеќе информации поврзани со програма за CFA може да најдете на следниот линк: CFA Institute

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend