Едукација ЕТФ

Индекси и нивна конструкција

Пред да започнеме да ги претставуваме индексите, најпрво да видиме како се пондерирани истите. Во суштина, постојат три најраспространети начини на нивното пондерирање и многу е важно да знаете каков е пондерот на компонентите/акциите кои го сочинуваат индексот. И покрај тоа што два различно пондерирани индекси се состојат од исти акции, резултираат со различни својства…

Прочитај повеќе

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend