Индекси

Берзански индекси Featured

БЕРЗАНСКИ ИНДЕКСИ Индексите се мерачи на перформансите на пазарот и претставуваат лесен начин за да се визуелизира пошироката слика за движењето на пазарот. Тие се пресметуваат за целиот пазар или одделен пазарен сегмент.  Најчесто се користат за акции, но се користат за други класи на средства.  Индексите му помагаат на инвеститорот да се фокусира на…

Прочитај повеќе

Што е ИНДЕКС ?

Индексот претставува кошница од одредена класа на финансиски инструменти (акции, обврзници, трезорски записи, депозити итн.) што се користи како репер за одреден пазар или сегмент од него. Индексот им помага на инвеститорите да ги споредат моменталните цени на пазарот со тие од минатото за да пресметаат какви резултати постигнале. Некои индекси содржат во себе само…

Прочитај повеќе

Главни берзански индекси

Берзанските индекси ширум светот се моќни показатели за глобалната економија и за економиите во поединечните земји. Берзанскиот индекс не е инвестиција, тој е едноставно мерка за перформансите на одреден пазар или пазарен сегмент. Со други зборови, индекс претставува репрезентативно земање примероци на одредена група хартии од вредност. Овие индекси се во сопственост на фирмата или…

Прочитај повеќе

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend