Акции

Акции Featured

Акциите претставуваат капитал со кој стекнувате  делумна или целосна сопственост во дадена компанија.  Акциите може да се тргуваат на берза или на пазар преку шалтер (OTC market). Берзата претставува место или институција во рамките на која се одвива организирано тргување со хартии од вредност. Тргувањето на берзата се врши со посредство на овластените учесници на…

Прочитај повеќе

Часови за тргување

Во следната табела можете да го најдете европското и американско време за тргување со најголемите светски берзи. Може да видите дека тргувањето на некои азиски пазари не е многу погодно за нас европските трговци бидејќи тие се отвораат премногу доцна во текот на ноќта и се затвораат премногу рано наутро. *Часовите за тргување се прикажани…

Прочитај повеќе

Користење на коефициентот цена-по-добивка како брз начин за вреднување на акциите

Во инвестициониот свет, price-to-earnings ratio (P/E) означува коефициент цена-по-добивка. Соодносот цена/добивка е мерка на тековната цена на акцијата на компанијата во однос на заработката по акција (пазарна вредност на акција поделена со заработка по акција). Колку е поголем соодносот, толку е поголем износот што инвеститорот е подготвен да го плати за 1(една) парична единица од…

Прочитај повеќе

Како да пресметате дивиденден принос?

За пример ќе одбереме една од најголемите компаниите според пазарна капитализација која се тргува на меѓународниот пазар – Microsoft(MSFT). Microsoft Corporation е американска компанија за технологија. Компанијата развива, лиценцира и поддржува низа софтверски производи, услуги и уреди. Се тргува на американската берза NASDAQ и припаѓа во секторот Технолошки услуги. MICROSOFT CORP. (MSFT) OPEN 214.85 PREVIOUS…

Прочитај повеќе

Дали треба да инвестирате во “Блу чип компнии”?

Ако сакате да започнете да инвестирате во акции, “блу чип компаниите” се одлично почетно место за вас. Акциите на овие компании се веќе широко познати во јавноста и лесно препознатливи, со што полесно започнува процесот на нивното анализирање. КАКО МОЖЕ ДА КУПИТЕ “БЛУ ЧИП” АКЦИИ? Ако барате да купите акции од “Блу чип компании” имате…

Прочитај повеќе

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend