Дали знаете дека може да вложувате во третиот столб?

Третиот столб е доброволен и ти овозможува да издвојуваш дополнителни средства со цел да оствариш право на повисока пензија.

Висината на уплатените средства ја одредуваш сам и сѐ што ќе заштедиш, ќе биде акумулирано на твојата доброволна пензиска сметка, надополнето со остварениот принос од управувањето со твојата заштеда.

Овие средства ќе може да ги подигнеш најрано 10 години пред стекнувањето на правото на старосна пензија.

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend