Што е ризик?

Ризикот е концепт од витално значење, но што всушност претставува тој?

Академиците долго време го карактеризираат ризикот како еквивалент на нестабилноста. Моделот за цени на капиталот (CAPM) и теоријата за опции ја сметаат нестабилноста не само важна варијабла на пазарите, туку и како мерка за ризик. Овие идеи се делумно точни, но како што знае секој што работи на берзите, вистинската дефиниција за ризик е: „Колку пари ќе изгубам?“ Вака техничкиот аналитичар се фокусира на ризикот.

Износот на изгубените пари или потенцијално изгубените пари се нарекува drawdown – пад на инвестицијата. Се дефинира како сума на капитал од сметката за инвестирање, кој се намалува од нејзиниот врв. Со други зборови, drawdown е колку инвеститорите би претрпеле пад на нивната сметка, доколку инвестираат на највисоката вредност. На пример, ако на сметката за тргување/инвестирање имате 10.000 евра и нејзината вредност падне на 9.000 евра, Вие сте сведок на 10% drawdown, односно 10% пад на инвестицијата. Во одредени тргувања, може да се дефинира и како износ на капитал што се намалува од сметката помеѓу влез и излез на една позиција дури и кога излезот од позицијата е над влезот, односно со добивка.

Drawdown понекогаш се нарекува „болка“ на држење на позиција. Иако нестабилноста може да придонесе за пад на инвестицијата, најголема грижа за секој инвеститор или трговец е износот што може да се изгуби.

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend