Неделен преглед на пазарот 26.09.2021

Додавање изложеност кај Јапонија која има подобри перформанси

 • Надградба на Јапонија од пазарна тежина во прекумерна тежина.
 • Јапонија покажува подобри перформанси и позитивно читање на индикаторите.
 • Сентиментот на пазрот се смени е сега е на повисоко ниво по Олимпијадата, оставката на Суга и падот на случаевите со Ковид.
 • Пазарот е поддржан од позитивниот сентимент на јенот, надградбата на заработувачката, стапката на пораст и релативниот јаз во вреднувањето, но долгорочниот потенцијал се уште е под знак прашалник.

Надградба на секторите: Real Estate и Consumer Staples намалување на секторот Materials

 • Потезите додаваат на нашата одбранбена распределба на value stocks и ја намалуваме препорачаната бета на најниско ниво од мај 2020 година.
 • Модели на НДР сугерираат дека не е време да се претвориме во целосна дефанзива.

Кина? Евергранде? Што значи сето ова?

 • Дебаклот во Евергранд ја става кинеската економија на доплнителен ризик за надолна траекторија, која и понатаму е кревка во услови на Ковид, поддржувајќи ја нашата позиција со недоволна тежина во акциите на пазарите во развој.
 • И покрај тоа, ние веруваме дека момент на Леман е многу малку веројатен дека ќе се случи.
 • Тековниот проблем со долгот го надополнува купот спротивни ветрови со кои се соочува Кина во однос на нејзината долгорочна траекторија на раст.

Големиот ризик добива малку внимание

 • Растот на заработката би требало нагло да забави во 2022 година.
 • Некои уникатни двигатели на јачината на EPS во 2021 година би можеле да работат против растот на EPS во 2022 година.
 • Маргините на профитот би можеле да бидат plateau порано отколку во претходните циклуси.

Извор: Ned Davis Research

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend