Неделен преглед на пазарот 22.08.2021

Што се случува со Кина?

 • Распространетите епидемии на Ковид, поплавите и сезонско одржување извршија негативни притисоци врз кинескиот и глобалниот економски раст.
 • Но, постојат и знаци дека неодамнешната слабост ќе биде краткотрајна.

Повеќе конзистентности кај секуларниот биков тренд 

 • Слабата ивведба на секторите поврзани со берзански стоки е во согласност со секуларните тенденции на “биковите”.
 • Надминувањето на перформансите на технолошкиот сектор и берзанскиот  индексот на САД се исто така секуларни норми за биковите.
 • Друга конзистентност е релативната слабост на пазарите во развој, Велика Британија и Канада.
 • Иако секуларниот биков тренд е непроменет, цикличниот трен започна лани во март.

Кандидати катализатори на корекција на пазарот

 • Берзанскиот идекс S&P 500 беше во историски пораст и оствари нови ценовни издигнувања без корекција од 5%.
 • Тежината на доказите е позитивна, но постојат многу негативни катализатори.
 • Потенцијалните катализатори за корекција на пазарот вклучуваат: Делта варијанта на вирусот, ФЕД, прекин на стимулите и заработките.

Ревизии на заработка го поттикнуваат пазарот на “бикови”

 • На глобално ниво, растот на приходите го намалува притисокот за вреднување поради позитивните очекувања и позитивните ревизии на рекордно новите ценовни издигнувања.
 • Сезоната на приходи за вториот квартал е повторување на првиот квартал во САД, со рекордни победи, нагорни ревизии и простор за повеќе напредок во наредните квартали.

Модерна монетарна теорија (ММТ) наспроти класичната економска теорија

 • Според Нед Дејвис, рекордниот трговски дефицит покажува дека САД не се доволно конкурентни и имаат потреба од подобра инфраструктура.
 • Прекумерните државни трошоци обично се поврзуваат со побавен економски раст.
 • Владините трошоци мора да се платат со државни сметки (даноци) или данокот на инфлација. Инфлацијата изеде повеќе од целиот раст на расположливиот доход во текот на минатата година.

Извор: Ned Davis Research

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend