Неделен преглед на пазарот 20.11.2021

Дали Ковид навистина ја промени нашата демографска судбина?

• Раните податоци ги потврдуваат знаците за негативниот ефект на пандемијата на Ковид врз учеството на работната сила, очекуваниот животен век, наталитетот и миграцијата.
• Иако сè уште има простор за циклично закрепнување во некои од овие трендови, пандемијата најверојатно ќе нанесе долгорочна штета.
• Ако сè друго е константно, ова ќе има негативни импликации врз потенцијалниот реален раст на БДП.

Како предложениот минимум и откупни даноци би можеле да влијаат на секторите?

• Минималниот данок од 15% значително ќе ги зголеми ефективните даночни стапки за сите сектори.
• Целокупното влијание на откупниот данок од 1% би било поскромно.
• Технологијата би можела да биде меѓу најтешко погодените од двата даноци.

Импликации на реалната стапка кај акциите

• Негативните реални приноси ги поддржаа вреднувањата на акциите, особено за акциите во раст.
• Намалувањето на реалните приноси е поврзано со подобри перформанси на акциите, додека зголемените реални приноси забележаа слаби перформанси.
• Технолошките акции внимателно ги имитираат трендовите на реалните приноси од 2019 година.

Што треба да знаат инвеститорите во акции за инфлацијата

• Дури и минливата инфлација е спротивен ветер за акциите од 1980 година.
• Внимавајте на корпоративниот профит, каматните стапки и расположението на потрошувачите.
Ниту една од трите не е надолна за акциите во моментов.

Влијанието на владата

• Дивидендите и вредносни ЕТФ-и достигнаа највисоки нивоа на сите времиња (DVY, VLUE, EEMS).
• Одливи кај регионалните банки. Приливи во ЕТФ-и за инфраструктура, рударство и марихуана (PAVE, XME, MSOS).
• Позитивни текови кон “junk” и долгорочни државни хартии (MBB, HYG, TLT).

Ризиците на глобалниот пазар во ’22, Дел I

• Следење на заостанатите заработки во однос на растот на заработката, динамиката на стапката, ревизиите и приносите на заработката.
• Исто така, следење на распоните помеѓу приносите на заработката и приносите на обврзниците, и корелациите помеѓу приносите и акциите.

Извор: Ned Davis Research

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend