Неделен преглед на пазарот 15.08.2021

Финансискиот стимул за помош од Ковид завршува, дали треба да се грижиме?

  • По достигнувањето на невидени нивоа во 2020 година, итниот стимул за Ковид треба да заврши во наредните месеци меѓу најразвиените економии.
  • Високите заштеди и зголемената побарувачка за работа покажуваат дека економиите имаат многу помала потреба од поддршка. Сепак, пандемијата останува најголем ризик за овој исход.

Тенденции за лидерство

  • Транзицијата кон лидерство во одбранбениот сектор е вообичаена, бидејќи експанзиите и пазарите на бикови стареат.
  • Од 1968 година па навака, од претходните седум случаи, сегашниот биков тренд по рецесија трае подолго од четири од нив.
  • Односот на водачи/заостанувачи на Ковид се смени и покрај зголемениот број случаи.

Каква врска имаат водачите и заостанатите Ковид со приносите од трезорот?

  • Растечкиот сооднос водачи/заостанувачи значи дека инвеститорите стравуваат од негативниот економски исход поврзан со „Ковид“.
  • Постои силна врска помеѓу односот зостанувачи/водачи и 10-годишните приноси на обврзници. Доколку односот почне да расте, би очекувале и пораст на приносите на 10 годишните државни обврзници.

Што значат испораките на добавувачите за инфлацијата

  • Бизнисите сеуште се борат со доцнењето на испораката на добавувачите, но има рани знаци за подобрување.
  • Дококлу не дојде до повторно затварање, ширењето на варијантата Делта може да помогне да се олесни недостатокот.
  • Иако ова може да го намали притисокот од инфлацијата на Индексот на потрошувачки цени, сепак тој ќе биде зголемен до крајот на годината.

Извор: Ned Davis Research

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend