Неделен преглед на пазарот 12.09.2021

Сличности како во 2017 година, со знак на предупредување

 • Позитивни услови слични на 2017 година.
 • Слични трендови кај растот на приходите, очекувањата, ликвидноста, водечкиот економски индекс, цикличен/одбранбен сооднос, приноси на обврзници.
 • Невообичаено долг позитивен тренд и недостаток на страв. Ако има премногу добри вести, пазарот може да биде ранлив на негативни изненадувања.

Дали недостатокот на станови брзо се затвора?

 • САД се соочуваат со недостиг од 1,4 милиони станбени единици во 2021 година, што е помалку од претходна проценка на НДР од 2,9 милиони.
 • Остриот пад на формирањето домаќинства поради „Ковид“ е во голема мера одговорен за намалувањето.
 • Остануваме фундаментално позитивни кај секторот за домување.

Глобалниот раст дополнително забавува

 • Глобалниот економски раст значително забави во месец август, според најновите податоци за PMI.
 • Зголемениот ризик од КОВИД, засилен со многу заразна варијанта Делта, заедно со прекини во синџирот на снабдување предизвикани од КОВИД и недостаток на ресурси, го нарушија глобалното закрепнување.
 • Кинеската активност доведе до остар пад, заедно со падот во југоисточна Азија. Растот забави во САД, но остана силен во Европа.

Дали стапката на раст на профитот ќе го следи врвот на стапката на раст на цените на стоките?

 • Од година во година,измената во цените на суровините се чини дека го достигна својот врв.
 • ISM исто така достигнува врв, но водечкиот индекс е сe уште позитивен за профитот.
 • Стапката на корпоративниот данок е најниска во историјата – профитот достигна рекорд наспроти БДП со намалувањето на платите.

Извор: Ned Davis Research

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend