Неделен преглед на пазарот 11.07.2021

Берзански стоки, пазарите во развоји секуларниот изглед

• Пазарите во развој имаат дивергенција од порастот на берзански стоки, под влијание на каматните стапки и ослабнување на валутите.
• Послабите перформанси кај пазарите во развој и подобри кај САД се во согласност со секуларниот биков пазар на акциите.
• Секуларните перспективи за берзанските стоки може да зависат од идната инфлација – внимавајте на очекувањата за инфлација.

Позитивни, но претпазливи

• Берзанскиот индекс S&P достигна уште едно историско највисоко ниво и неговата низа без 5% корекција продолжува.
Ние остануваме позитивни кај акциите, но сме будни на знаци за неволја.

Чекор кон неутрална позиција

• Ја зголемуваме изложеноста на обврзниците на 90% од 85%.
• Растечкиот интензитет, послабите очекувања на инфлацијата и изобилството на ликвидност придонесоа за подобрување на моделот и помалку одбранбено држење.
• Како и да е, очекуваме да видиме скромно поголеми приноси до годината.

Во услови на зреење бик, неутрализирање на повици со мали капачиња и Value

• Затворање на тактичките прекумерни тежини акциите со мала пазарна капитализација и на вредносните акции
• Потезите се одговор на моделите и зреењето на берзата и економските циклуси. • Ние остануваме позитивни кај акциите од САД на апсолутна основа и наспроти обврзниците и кешот.
Извор: Ned Davis Research

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend