Неделен преглед на пазарот 10.10.2021

Уште еден чекор надолу

• Надградба на CMBS од пазарна тежина до прекумерна тежина.
• И покрај пониските цени на акциите, обврзниците не успеаја да обезбедат ефективен хеџ.
• Загриженоста за инфлацијата влијаеше на двете класи на средства.

Глобалниот раст се забрзува по летнoто затишје

• Глобалниот економски интензитет се зголеми во септември, според најновите податоци за PMI, со подобрувањето на состојбата со Ковид.
• Но, моментумот најверојатно достигна врв во вториот квартал, бидејќи недостатокот во снабдувањето го ограничува производството, особено во развиениот свет.
• Кина останува најголем ризик за глобалниот раст, растот кај развиената земји останува силен, додека другите земји во развој покажуваат знаци на живот.

Месечно ажурирање на секторите – октомври 2021 година

• Секторот енергетиката беше единствениот сектор со позитивни приноси во септември, кој имаше корист од порастот на цените на нафтата.
• Корекцијата на акциите FANMAG  влијаеше на приносот на S&P 500 во текот на месецот.
• Намалувањето на случаите на Ковид и намалувањето – “tapering” на ФЕД може да поттикне повторно отворање на трговијата 2.0.

Корекција, ротација или и двете?

• Првата корекција од 5% во скоро една година покрена прашања дали пазарот влегува во корекција или во друга ротација што ги погоди мега-кап акциите малку посилно од претходните ротации.
• Ширината на пазарот и моделите на НДР го поддржуваат случајот кога сезонската слабост ќе попушти до пораст до крајот на годината.
• Внимавајте на глобалната широчина, приносите на обврзниците, сентиментот и сезоната на заработка.

Извор: Ned Davis Research

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend