Неделен преглед на пазарот 08.08.2021

Пазарот на работни места во САД продолжува да заздравува

• Пазарот на труд презема уште еден чекор кон критериумите на ФЕД за „значителен понатамошен напредок“ за намалување на купувањата на средства. Се очекува објава подоцна оваа година.
• Слободното време/гостопримството и образованието учествуваат со 69% од добивките од плата.
• Истражувањето на домаќинствата покажува подобрување на широка основа.

NBER го потврди сигналот за купување во април 2020 година 

• Во јули 2021 година, Националното биро за економски истражувања – NBER утврди дека рецесијата заврши во април 2020 година.
• Коефициентот Leading/Coincident, како што е анализирано од страна на НДР, даде сигнал за „купување“ во април 2020 година
• И покрај слабоста во NDR индексот на монетарна, фискална и валутна политика (за подоцна оваа година), реалната продажба на мало, како и другите слаби ставки што беа прикажани, економијата треба да продолжи да расте.

Месечно ажурирање на секторите – август 2021 година

• И покрај зголемувањето на S&P 500 до нови рекорди, јули беше ризичен месец за секторското лидерство.
• Дневните случаи на СОВИД скокнаа на највисоко ниво од јануари во текот на месецот.
• Секторскиот модел на НДР испраќа мешани пораки помеѓу секторите за раст, вредност и одбрана.

1,00% или 1,50%?

• Можеме да видиме дека двете нивоа на принос може да бидат остварени до остатокот од годината.
• Приносите прво би можеле да паднат и понатаму бидејќи пазарот не е премногу во нагорен тренд.
• Приносите би можеле да вратат поради обновениот економски оптимизам и намалувањето на купувањето на средства од страна на Банката на федерални резерви.

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend