Неделен преглед на пазарот 01.08.2021

Приходите и расходите пораснаа во јуни, но исто така и инфлацијата.

• Приходите и трошењето изненадија во нагорна линија. Притисоците за инфлација се зголемуваат, но „преодниот“ наратив е сеуште силен.
• Расположението кај потрошувачите во јули беше отежнато поради загриженоста од инфлацијата.
• Трошоците за вработување остануваат придушени.
• Регионалната фабричка активност останува силна.

Врв во Q2 или Q3?

• Варијантата на Делта вирусот претставува закана за нашите очекувања за забрзување на глобалниот раст во Q3.
• Но, прегледот на навремените и високофреквентни статистики покажува дека закрепнувањето досега останува на вистинскиот пат.
• Покрај COVID, нерамнотежата во понудата и побарувачката може да го попречи закрепнувањето.

„Данокот“ за инфлација  почнува да влијае кај расположението на потрошувачите

• Инфлацијата на потрошувачките цени е најсуровиот данок од сите, бидејќи главно влијае на сиромашните кои живеат од плата до плата без други средства.
• Вистинските неделни приходи се претвотија во негативни во текот на минатата година, што е во согласност со лошите изгледи за раст.
Reuters/University of Michigan consumer sentiment почна да попушта.

Надолен изглед кај секторот Материјали

• Индустријата за хемикалии, трендот кај суровините и пазарите во развој негативно влијаат на материјалите.
• Резултатот од композитниот модел за материјали во рамките на месецот е на најниско ниво од март 2020 година и е втор најнизок меѓу сите сектори.
• Секторот материјали е на набљудување за намалување на рејтингот.

Извор: Ned Davis Research

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend