Лекција број 2

Основи на техничката анализа

Теоријата на Дау (Dow Theory) се темели на 6 основни принципи кои се основата за да подоцна техничката анализа стане модерна дисциплина. Од нив, три принципи кои се издвојуваат се:

  • Во цената е вклучено сѐ
  • Пазарите се движат во трендови
  • Што” да се тргува е поважно од прашањето “Зошто

 

Во цената е вклучено сѐ

Првиот принцип е сличен на силната форма за ефикасност на пазарот. Техничките аналитичари сметаат дека сегашната цена целосно ги рефлектира сите информации. Бидејќи сите информации се веќе рефлектирани во цената, тие ја претставуваат објективната вредност која претставува основа за анализа.

Содржината е заштитена!

За пристапите до останатиот дел од содржината, потребно е да бидете член на Инвест Поинт. Зачленете се бесплатно на следниот линк или пријавете се со вашата лозинка.

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend