Како да пресметате дивиденден принос?

За пример ќе одбереме една од најголемите компаниите според пазарна капитализација која се тргува на меѓународниот пазар – Microsoft(MSFT).

Microsoft Corporation е американска компанија за технологија. Компанијата развива, лиценцира и поддржува низа софтверски производи, услуги и уреди. Се тргува на американската берза NASDAQ и припаѓа во секторот Технолошки услуги.

MICROSOFT CORP. (MSFT)

OPEN 214.85
PREVIOUS CLOSE 216.35
DAY RANGE 210.93 – 215.70
52-WEEK RANGE 130.23 – 217.64
ALL-TIME HIGH 217.64
AVG. VOLUME (50-DAY) 35,905,144
EPS (TTM) 5.76
NEXT EARNINGS DATE 10/21/2020 (AMC)
LAST EARNINGS DATE 7/22/2020
ANNUAL DIVIDEND (YIELD) 1.99 (0.94%)
OPTIONS Yes

 

Дивиденден принос = $годишна дивиденда / моментална цена на акцијата,
или
Диденден принос =4 x $квартална дивиденда / моментална цена на акцијата

Во дадениот пример со Microsoft, последната квартална дивиденда која е исплатена изнесува $0,51 и е зголемена за $0,05. Во моментот на пишување на текстот, моменталната цена по која се тргува е акцијата е $214.85.

Запомнете: Ако цената на акцијата оди нагоре, тогаш дивидендниот принос се намалува и обратно. Затоа, секогаш проверувајте ја последната објава за исплата на дивиденда или прогнозите за неа.

Ако ги ставиме бројките во нашата формула и пресметаме ќе го добиеме следното:

Дивиденден принос = (4 х 0,51) / 214,85 = 0,94%

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend