Дали е време за корекција на цената на Амазон?

Од сите FANMAG акции (Facebook, Apple, Netflix, Microsoft, Amazon и Google), ниедна од нив не е по-атрактивна од Амазон. Откако FANMAG го достигна своето дно на 16-ти март, цената на Амазон вртоглавно се издигна скоро 90% – најдобро од сите 6 (шест) компании.  Импресивно е тоа што Амазон е компанија на која и се припишува 2,2% од продажбите од сите S&P 500 компании, но тоа што ја прави посебна е фактот дека од сите S&P 500 компании, Амазон учествува со 11,3% за истражување и развој (S&P 500 research and development).

Додека 62% оставарена добивка во текот на изминатата година е доста импресивно, заслужува внимание да се посочи дека спред моделот на Ned Davis Research (NDR) тоа е помалку од просекот во финалната година при формирање на меур. Сепак тие остануваат да ја набљудуваат внимателно компанијата, бидејќи три годишните и пет годишните стапки на раст го надминуваат нивниот модел за меур (33% раст на годишно ниво за период од 5 години наспроти годишниот пораст на Амазон од 51% за последните 5 години).

Ако го погледнеме графиконот на компанијата Амазон (AMZN) можеме да видиме дека нагорниот тренд е веќе истоштен.

No alt text provided for this image

И покрај тоа што акцијата се наоѓа во позитивна територија, RSI укажува на слабеење на силата на нагорниот трен. Цената на Амазон го формира својот врв и во моментов најде линија на отпор околу 3255. Следно ниво кое ќе ни даде појасна слика за тоа дали ќе имаме подлабока корекција е пробив на цената 2888.

Една од моите омилени изреки од Ворен Бафет е “Price is what you pay, value is what you get”. Бидејки при тргување единствено што е важно е цената, сметам дека треба да застанете и да земете длабок здив пред да одлучите дали е сега време за инвестирање во акцијата на Амазон.

Напишете коментар

Disclaimer

Напомена:  Сите текстови, техники, графикони, анализи или резултати презентирани на страната на Инвест Поинт се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција спред вашата финансиска состојба. Инвест Поинт и неговите соработници нема да бидат одговорни за вашите инвестициони одлуки.
Send this to a friend